
Ruoka on yhteisöllisyyttä, elämää ja iloa. Tiedetään hyvin, että ravitseva ja terveellinen ruoka on tärkeää terveydelle. Monet eivät kuitenkaan ymmärrä, että syömäsi ruoka vaikuttaa myös ihoosi. Tässä 10 loistavaa ruokaa, jotka saavat ihosi hehkumaan.
1. Marjat
Pyöreitä ja makeita, terveellisiä ja herkullisia marjoja on monia eri makuja ja lajikkeita. Yhteistä niille kaikille on kuitenkin se, että ne sisältävät runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja ja ovat erityisen hyvä A-vitamiinin lähde, joka edistää ihon solujen uusiutumista.
Ihon syvimmässä kerroksessa muodostuu jatkuvasti uusia ihosoluja. Kun solut kypsyvät, ne siirtyvät kohti ihon pintaa, ja lopulta vanhimmat solut irtoavat ja tekevät tilaa uusille. Tämä solujen uusiutuminen on välttämätöntä, jotta iho säilyttää hehkunsa ja kimmoisuutensa.
Ikääntyessämme solujen uusiutuminen kestää kuitenkin yhä kauemmin ja kauemmin. Vauvalla solujen uusiutuminen kestää noin 14 päivää, kun taas 50 ikävuoden jälkeen se kestää jopa 84 päivää.
Kun syöt marjoja, saat paljon hyvää kehollesi. Värikkäät marjat sisältävät yleensä eniten antioksidantteja. Pohjoismaiset marjat sisältävät ylimääräisiä fytokemikaaleja, koska ne kasvavat ankarassa ilmastossa. Siksi karpalot ja puolukat ovat hyvä valinta ihollesi, mutta myös mustikat, karhunvatukat ja vadelmat ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä.
2. Ruusukaali
Syötkö ruusukaalia jouluaterialla, mutta et koskaan muuten?
Ruusukaali on todella aliarvostettu vihannes. Se on pieni voimanpesä iholle: siinä on runsaasti C-vitamiinia, joka tukee ihon kollageenin tuotantoa, ja useita antioksidantteja, kuten sulforafaania. Sulforafaani on voimakas antioksidantti, joka auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää ja vähentämään ikääntymisen merkkejä. Tämä ravintoaineiden yhdistelmä auttaa lieventämään vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja pitämään ihon huippukunnossa.
Lisää siis koriisi ruusukaalipaketti ja ota tämä pieni superkasvis ruokalautasellesi ympäri vuoden.
3. Porkkanat
Nämä rapeat herkut ovat täynnä beetakaroteenia, joka antaa porkkanoille niiden kauniin värin. Beetakaroteeni on myös provitamiini, mikä tarkoittaa, että elimistö muuttaa sen A-vitamiiniksi. Tämä vitamiini on välttämätön terveen ihon ylläpitämiseksi.
Beetakaroteeni on myös antioksidantti, joka suojaa solujasi vapaiden radikaalien vahingollisilta vaikutuksilta. Vapaat radikaalit ovat molekyylejä, joita muodostuu ihossa, kun altistumme stressin, UV-säteilyn ja tupakansavun kaltaisille tekijöille.
4. Kurpitsa
Ostatko kurpitsoja vain Halloweenia varten? Sitten sinun pitäisi harkita sen käyttöä useammin. Kurpitsa sisältää A- ja C-vitamiineja, jotka lisäävät elimistön kollageenin tuotantoa, pitävät ihon ja hiukset terveinä ja kiiltävinä sekä tukevat kehon immuunijärjestelmää. Kurpitsa sisältää myös B1-vitamiinia, joka torjuu ihon kuivumista, ja B6-vitamiinia, joka parantaa ihon kykyä uudistua ja vähentää hormonaalisten ihomuutosten vaikutuksia, kuten aknea, tulehduksia ja punoitusta.
5. Punajuuri
Kirkkaanväriset vihannekset ovat usein täynnä hyviä asioita keholle. Punajuuri on hyvä esimerkki tästä. Ravinteikas vihannes on täynnä kuitua, kaliumia, magnesiumia, rautaa sekä A-, B- ja C-vitamiineja, jotka suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta, tukevat kollageenin tuotantoa ja korjaavat sekä ehkäisevät ihon kuivumista. Punajuuri on herkullista salaateissa, paahdettuna tai smoothien seassa.
6. Omenat
Omenat ovat monien suosikkeja, ja hyvästä syystä. Ne on helppo ottaa mukaan, ja ne ovat erittäin helppo tapa saada C-, E- ja B6-vitamiinia, kaliumia, magnesiumia ja ravintokuitua. Omena voi suojata sinua useilta sairauksilta, ihoärsytykseltä, aknelta ja soluvaurioilta, jotka johtuvat ulkoisista vaikutuksista, kuten saasteista ja auringon aiheuttamista vaurioista.
7. Siemenet ja pähkinät
Kun syöt pähkinöitä ja siemeniä, saat monia eri ravintoaineita kerralla. Pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa ja kuitua, E-vitamiinia, tiamiinia, magnesiumia, kuparia, seleeniä ja fosforia. Nämä ravintoaineet auttavat puhdistamaan ihoa ja antavat sille terveen hehkun.
Monet pähkinätyypit, kuten saksanpähkinät, pellavansiemenet ja chiasiemenet, sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja. Hasselpähkinöissä ja manteleissa on myös runsaasti sinkkiä, joka on mineraali, jota käytetään kollageenin tuottamiseen, mikä tekee ihosta joustavan ja kimmoisan.
8. Avokado
Tätä monipuolista vihannesta voi käyttää kaikessa: smoothieissa, guacamolessa, lisukkeena, salaateissa… taivas on rajana. Avokadot ovat täynnä terveellisiä rasvoja, kuten omega-3-rasvoja, sekä useita vitamiineja ja kivennäisaineita: C-, E-, K- ja B6-vitamiinia, riboflaviinia, niasiinia, folaattia, pantoteenihappoa, magnesiumia ja kaliumia.
Ei ole mikään salaisuus, että avokado on terveellistä iholle, sillä se auttaa lisäämään verenkiertoa, antaa iholle hehkua ja kimmoisuutta sekä sitoo kosteutta.
Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat jakoivat 39 naista kahteen ryhmään. Toisen ryhmän osallistujat söivät yhden avokadon päivässä, kun taas toinen ryhmä jatkoi tavallista ruokavaliotaan. Kahden viikon kuluttua ensimmäisen ryhmän naisilla oli huomattavasti kiinteämpi ja kimmoisampi iho kuin vertailuryhmän naisilla.
9. Squash
Kurpitsa kuuluu kurpitsojen heimoon. Kurpitsoilla, kuten hokkaidolla ja butternutilla, on kiinteä hedelmäliha, kun taas kurpitsat korjataan aikaisemmin, kun sekä kuori että hedelmäliha ovat vielä pehmeitä. Kurpitsan tavoin kurpitsa sisältää runsaasti folaattia, ravintokuitua, C-vitamiinia ja kaliumia, jotka vähentävät väsymystä ja lisäävät kollageenin tuotantoa. Nämä aineet auttavat myös suojaamaan soluja vapailta radikaaleilta, jotka voivat johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen.
Mietitkö, miten kesäkurpitsaa valmistetaan? Taivas on rajana, sillä kesäkurpitsat ovat herkullisia paistettuina, höyrytettyinä, raastettuina kakkuina, soseutettuina ja halutessasi jopa raakana salaateissa. Kurpitsalla ei ole paljon makua itsessään, mutta se imee itseensä muiden ainesten makua. Miten olisi herkullinen ranskalainen ratatouille?
10. Rasvainen kala
Rasvaiset kalat, kuten lohi, taimen, makrilli, silli, sardiini ja anjovis, sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka auttavat ihosoluja sitomaan kosteutta paremmin, jolloin iho on pehmeä ja notkea. Omega-3 voi myös lievittää punoitusta ja ärsytystä. Norjalaisissa ruokavalio-ohjeissa suositellaankin syyttä syömään rasvaista kalaa 2-3 kertaa viikossa.
Kala, hedelmät ja vihannekset antavat elimistölle hyviä makuja ja energiaa. Terveellisellä ruoalla on myös monia myönteisiä vaikutuksia ihoon.
Jos haluat antaa ihollesi lisäpotkua, suosittelemme Nordic Recovery Cream -voidetta. Se on täynnä antioksidantteja ja välttämättömiä rasvahappoja, aivan kuten vihannekset ja marjat. C-vitamiinipitoista tyrniöljyä ja puhdasta kasviöljyä luonnonvaraisista arktisista karpaloista, jotka tunnetaan poikkeuksellisen korkeasta bioaktiivisten aineiden pitoisuudestaan, sisältävä kasvovoide kosteuttaa, suojaa ja vahvistaa ihoa.